Všechny naše mléčné výrobky jsou vyrobeny z plnotučného kozího mléka, tepelně ošetřeného šetrnou, dlouhodobou pasterací (zahřátí mléka na 63° C na 30 minut). Specializujeme se především na výrobu čerstvých kozích sýrů.
Ochucené čerstvé kozí sýry ochucujeme náročnější metodou přidáním koření přímo do sýřeniny (nikoliv pouze obalením čistého sýra v koření) – chuť koření je tak vyrovnaná a prostoupená celým sýrem.
Náš sýr je velmi jemný, smetanové chuti, bez kozího zápachu. Hodí se konzumovat jen tak, s pečivem nebo se může stát základem pro další kulinářské výrobky. Výborně také ladí k vínům – doporučujeme vyzkoušet Sylvánské zelené, Veltlínské nebo Müller Thurgau. Také v kombinaci s pivem chutná výborně.
Vůně a chuť čerstvé pažitky přímo z naší zahrádky spolu s lahodným kozím sýrem tvoří dokonalou dvojici. Není divu, že patří k nejprodávanějším sýrům naší produkce.
V roce 2021 tento sýr zvítězil v soutěži Regionální potravina pro Moravskoslezský kraj v kategorii sýry včetně tvarohu.
Jak známo, česnek patří mezi nejzdravější zeleninu. Do našeho sýra používáme granulovaný česnek opět od „Antonína“.
Ideální pro milovníky pálivých chutí. Kořeníme sušenými, jemně krájenými chilli papričkami odrůdy Bird´s eye (jedna z nejostřejších), jejich pálivost je 100700 SHU.
Varianta mírně pálivého sýra se specifickou chutí papriček Jalapeňo. Považujeme ji za velmi podařenou kombinaci. Zelená odrůda chilli papriček Jalapeno pochází původně z Mexika, městečka Jalapa Enriquez ve státě Veracruz. Patří mezi mírně pálivé s pálivostí 10400 SHU.
Růžový pepř ve skutečnosti není pravým pepřem, ale bobulí stromu Schinus molle z Jižní Ameriky. Přidáváme ho s mírou, protože ve větším množství může být toxický.
Méně známé koření černucha jsou semena rostliny jménem Černucha setá, lidově Černý kmín. Má příjemnou, mírně ostrou chuť, působí proti plynatosti, podporuje činnost žaludku, jater a střev. Kozí sýr s černuchou je volbou pro ty, co rádi experimentují.
DOČASNĚ NEDOSTUPNÝ
Medvědí česnek je divoce rostoucí rostlina, které jsou připisovány mnohé léčivé účinky na lidský organizmus (je protizánětlivý, detoxikační, působí proti nadýmání ad…). Během sezóny medvědího česneku (cca březen-květen) ho vyrábíme přímo z čerstvých listů, v ostatních měsících ze sušeného (značky Koření od Antonína). Sušený medvědí česnek také najdete v našem bylinkovém sýru.
Pořádáte rodinnou oslavu, párty, svatbu apod.? Potěšte své hosty nevšedním občerstvením lahodícím oku i jazyku! Standardně připravujeme na hliníkovém tácu, není problém naaranžovat na Vaše nádobí. Talíř obsahuje 1,5 kg čerstvého kozího sýra, čisté, ochucené, dle vlastního výběru.
Pořádáte rodinnou oslavu, párty, svatbu apod.? Potěšte své hosty nevšedním občerstvením lahodícím oku i jazyku! Standardně připravujeme na hliníkovém tácu, není problém naaranžovat na Vaše nádobí. Talíř obsahuje 750g čerstvého kozího sýra čisté, ochucené, dle vlastního výběru.
Srdíčkový sýr balený v plastové zámkové krabičce. Může se stát zajímavou součástí vaší hostiny nebo originálním dárkem pro vaše blízké a známé. Obsahuje čerstvý kozí sýr ve tvaru srdíček. V balení je 5 srdíček v příchutích dle vlastního výběru. Možno domluvit i větší množství bez nutnosti balení do krabiček.
Sýry jsou standardně vakuově baleny (použitelnost 21 dnů), lze zabalit i do plastové krabičky (použitelnost 10 dnů). Sýry je nutno skladovat v chladu (4-8° C).
Časté otázky jsou ohledně trvanlivosti sýrů po otevření vakuovaného balení. Dle zákona máme na etiketách uvedeno, že po otevření je nutno zkonzumovat do 48 hodin. Sýr však vydrží bez problému mnohem déle, jen je problematické deklarovat jak dlouho. Nevakuovaný sýr vydrží v lednici min. 10 dnů, vakuování prodlužuje záruční dobu sýra cca o 7 dnů. Pokud otevřete balení, zkrátíte tak deklarovanou záruční dobu.
V zásadě lze říci, že sýr je dobrý, pokud je dobrý (tj. neplesnivý, nezapáchající…).
Vařené brambory hojně posypeme nakrájeným nebo rozdrceným čerstvým kozím sýrem (jakýmkoliv) a ozdobíme jarní cibulkou. Vynikající je i smažená cibulka.
Doporučujeme konzumovat s kysaným mlékem. Neuvěřitelně jednoduché a neuvěřitelně dobré.
Čistý nebo bylinkový sýr rozmačkáme, přidáme nadrobno nakrájeného uzeného lososa, limetku, a trochu kopru. Pečlivě rozmícháme.
Můžeme zjemnit smetanou, kysanou smetanou nebo „nastavit“ jogurtem.
Čistý kozí sýr rozmačkáme spolu s utřeným česnekem.
Můžeme doplnit trochou kysané smetany nebo jogurtem.
Ledový nebo jakýkoliv jiný salát promíchat s nakrájeným medvědím česnekem, přidat zálivku z olivového oleje a citrónové šťávy a nakonec posypat kozím sýrem.
Navštivte nás na naší malé farmě v Albrechtičkách č. p. 2. Otevřeno je vždy, když jsme doma. Pokud chcete mít jistotu, že jsme doma a že u nás něco koupíte (tj. že není prázdná lednice), tak zavolejte, napište SMS nebo email a domluvíme se.